top of page

מהו מודל ימ"ה?

 

מודל ימ"ה, מציג תפיסה הוליסטית להערכה, כזו השזורה בתהליך ההוראה והלמידה, וככזו המתבוננת על התלמיד על מימדי הצטיינות שונים שבו. מטרתינו היא להציג בפני אנשי החינוך (ואף התלמידים) שלל כלים שיסייעו להם לבצע תהליך זה באופן יעיל ואיכותי.

 

עם השנים מערכת החינוך מכווננת מחדש מטרותיה ושמה דגש הולך וגדל על פיתוח יצירתיות, גמישות מחשבתית, ביקורתיות וכישורים נוספים המוגדרים כצרכי המאה ה21. במקביל, זה זמן רב מתנהל שיח חינוכי על הערכה חלופית, דיאלוגית, כזו המעצבת – ולא רק מסכמת – את תהליך הלמידה.

 

אנו שואפים, באמצעות מודל ימ"ה, לעצב תהליך הערכה שמתבונן על התפתחות הלומד במימדים שונים הללו, וזאת מעבר למימד הידע – שעליו כבר מתקיימת הערכה פורמאלית ברוב מערכות החינוך. זהו מודל הערכה שיוצר מסגרת בהירה, אך מאפשרת גיוון רב בדרכי הערכה ושותפי הערכה.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ניתן להסביר את המודל באמצעות ארבע שאלות מרכזיות המלוות תהליכי הערכת למידה: 

מה מעריכים? אם בהערכת מסורתית מעריכים את הידע של התלמיד, במודל ימ"ה אנו מתבוננים לא רק על הידע שהתלמיד רכש במהלך הלמידה אלא גם על המיומנויות וההרגלים אותם תרגל. 

איך מעריכים? באמצעות אחד מ-120 תוצרי הערכה אופציונליים (כשמבחן הוא אחד מתוצרי ההערכה האפשריים) - רשימה חלקית: אוצרות תערוכה, הדרכת סיור, עריכת סרטון, בניית דגם, ניהול קמפיין ועוד ועוד.

מי מעריך? המורה יכולה להעריך, אבל גם מומחה חיצוני, חברים לכיתה ואפילו התלמיד את עצמו. 

מתי מעריכים? במהלך הלמידה (כאמצעי למידה), ולא רק בסיומה.

 

bottom of page